Yunanistan Gezi Notları

 
 
Ankara 'dan 1 saatlik uçuş sonrası Atina'dayız. Atina çocukluğumdan beri  merak edip görmek istediğim bir yerdi. Nedeni ise TRT' nin tek kanal olarak hayatımızda var olduğu günlerde  ana haber spikerinin  "Reha Muhtar Atina' dan bildiriyor." cümlesinde gizli.  Haber sunulurken ekranın arka planında Akropolis'in bir fotoğrafı yer alırdı ve o fotoğraf benim için çok gizemliydi. İşte o arka plandaki fotoğrafın içindeyim şimdi.
 
 
Akropolis' ten Atina'nın görüntüsü.
 
 
Akropolis' in şehirden görünüşü.
 
Atina gezimize Akropolis' den başladık. Millatan önce 400' lerde Atina'nın 3 tepesinden birine kurulmuş Akropolis, Atina'nın ve dünyanın en önemli alanlarından bir kabul ediliyor. Yunanca Akropolis "yukarıda bulunan şehir" anlamına geliyormuş. Akropolis Atina şehir merkezi olarak kabul edilen Syntagma Meydanı'na 10 dakikalık yürüme mesafesinde. Burayı benim için unutulmaz yapan şeylerden biri de Akropolis' e girer girmez bastıran yağmur, tepeden tırnağa ıslanmam ve sığınacak hiçbir yer olmamasıydı.
 
 
  Parthenon
 
Şehrin birçok noktasından görülebilen  "Parthenon" Akropolis' deki en önemli tapınak. MS 5. yüzyılda yapılmış. İçerisinde bir çok önemli heykel var.  
 
1975 yılından beri devam eden restorasyon çalışmaları nedeni ile birçok yerdeki demir iskeleler buranın ruhuna uymasa da Akropolis'in en özel yapısı Parthenon bütün ihtişamıyla karşımızda. Buradaki heykellerin bir çoğunu Atina'ya gelmeden önce İngiltere'deki British Museum da görmüştüm ve ait oldukları yer nasıldır diye merak etmiştim.
 
 
Erechtheion
 
 Akropolis' teki öbür tapınaklardan Erechtheion Milattan Önce 5. yüzyılda Tanrıça Athena ve Tanrı Poseidon için yapılmış. Bizans döneminde kilise, Osmanlı döneminde de konut olarak kullanılmış.
 
 
Odeon of Herodes Atticus
 
Odeon of Herodes Atticus Akropolis'in güneybatısında yer alan bir tiyatro. MÖ 161 yılında inşa edilmiş.
 
 
 Tiyatronun 1000 kişilik seyirci kapasitesi varmış. Günümüzde açık hava tiyatrosu olarak kullanılmaktaymış.

 
Korint Kanalı
 
 Atina'ya 1 saatlik uzaklıktaki Korint Kanalındayız. Korint Kanalı, Yunanistan'ın kuzey kara topraklarını Mora Yarımadası' ndan ayıran yapay bir kanal. Uzunluğu 6.3 km olan kanal yalnızca küçük boyuttaki turist gemilere göre.
 
 
Kanal Adriyatik ve Ege Denizi arasında seyredecek gemilere 400 km tasarruf sağlıyormuş.
Bir kaç fotoğraf çekip, bir kaç hediyelik eşya alıp Theater Of Dionysus'a doğru yol alıyoruz.
 
 
Theater Of Dionysus
 
Theater Of Dionysus Atina' da yer alan ve Avrupa' da tiyatronun doğuş noktası olan  tiyatroymuş. MÖ 534 te Yunan tiyatro eserleri burada sahnelenmiş. Tiyatro adını tanrı Dionysus' dan almış.

 
Sahnenin tam ortasında  akustiği kontrol etmek için bir çığlık atıp, tiyatronun hemen çıkışında bulunan müzeye doğru yol aldık. Küçük bir müze. Bölgede çıkarılan  eserler sergilenmekte.
 
 
Atina'ya 40-50 dakikalık uzaklıktaki Maraton Ovası'ndayız.

 
Rehberimizden tarihteki ünlü Maraton Muharebesi' nin hikayesini muharebenin başladığı yerde dinliyoruz.

 
Günümüzde muharebe, ünlü Maraton Koşusu' na esin kaynağı olmasından dolayı oldukça ünlü. Söylenceye göre Maraton Ovası'nda Atina kuvvetleri muharebeyi kazanınca bir ulak Atina'ya zafer haberini vermek üzere görevlendirilmiş. Ulak Atina'ya kadar hiç durmadan koşmuş, zafer müjdesi verdiği anda da düşüp ölmüş. İlk olarak 1896 yılında Atina Olimpiyatları' nda , Maraton Ovası ile Atina arasında koşulan Maraton Koşusu bu söylenceden esinlenmiş.

 
Atina Ulusal Arkeoloji Müzesi
 
 
  
Müzede Yunanistan'ın çeşitli yerlerinden çıkarılmış heykeller, tunç eşyalar, çanak çömlek, takılar, çeşitli aletler ve heykeller vardı. 48 odadan oluşan müze iki katlı bir yapıydı.

 
Komşuda "Atina' da" dolu dolu bir hafta geçirdik. Gezinin son gününü Selanik' e ayırdık. Bakalım Selanik' te bizi neler bekliyor...

2 yorum:

  1. Kız ne gezdin öyle Allah canını almasın. Hadi gel artık
    Ayşe ablan

    YanıtlaSil