Garipçe Köyü - İstanbul


Hafta sonunu İstanbul'un içinde ama İstanbul'un trafik, kalabalık ve gürültüsünden uzak bir köyünde geçirmeye ne dersiniz? Karadeniz'e komşu, Sarıyer'e 6 km uzaklıktaki Garipçe Köyü'ndeyiz. Sarıyer İlçesi'ne bağlı 8 köyden biri. Son dönemde 3. köprünün ayağının burada yapılacak olması sebebiyle adını sıkça televizyonlarda duyduğumuz köyü birde biz görelim istedik.

Garipçe Köyü'nü bir sahil kasabası gibi düşünmeyin. Çok küçük, şirin, mütevazı, birazda muhafazakar bir köy. Köye girer girmez  "plaj kıyafetleri ile köyde dolaşmak yasaktır" uyarısı ile karşılaşıyorsunuz. Köyde yaşayanların çoğu Karadeniz'den göç eden, geçimini balıkçılık ile sağlayan insanlar. Köyde 1 bakkal, 1 kahvehane, 3 restoran bulunmakta.

Sahile geldiğinizde küçük bir meydan , balıkçı tekneleri ve 2 restoran karşılıyor sizi.  Kaşı Kumluk restoran ve Garipçe Aydın Restoran. Restoranlarda kahvaltı yapmak ya da taze balık yemek mümkün.  Köyün girişinde birde Asmaaltı Restoran var. Buranın da kahvaltısı çok talep görmekteymiş. Öğlen yemeği için tercihimiz balık ve Garipçe Aydın Restoran.



Restoran denize sıfır konumda


Mısır ekmeği



Kalamar


Şakşuka


Roka salatası


Semizotu salatası


Levrek Izgara

Çinekop Izgara

Levrek, çinekop, kalamar, roka salatası, semizotu salatası, patlıcan salatası ve mısır ekmeği masamızda. Hepsi de lezzetli, tadı tuzu yerindeydi. Balıkların porsiyon fiyatları 12-25 TL arası, salata ve ara sıcak fiyatları 12-20 TL arası.


Köy meydanındaki pazar. Bizim gittiğimiz gün bazı tezgahlar kapalıydı.


Köy meydanı

Ev yapımı reçeller 


Ev yapımı turşu, kurabiye, salça

Bakliyat çeşitleri

Köy meydanında erişte, tereyağı, peynir, ev yapımı reçel, mısır ekmeği, yumurta, turşu vb. yiyecekler almak mümkün.
 
Yemeğin ardından Cenevizlilerden kalma kaleyi ziyaret edebilirsiniz. Çok bakımsız halde ancak tercih sizin. Tepeden boğaz manzarasını görmek için çıkabilirsiniz. Buraya kadar gelmişseniz Rumeli Feneri'ni görmeden dönmeyin. Muhteşem bir boğaz manzarası ve balık restoranları var.

Köyde Yapılabilecekler
Deniz manzarası eşliğinde Karadeniz kahvaltısı yapabilir, öğleden sonra kendinize balık ziyafeti çekebilirsiniz. Yalnız küçük bir hatırlatma yapayım, rakı- balık yapma şansınız yok . Çünkü köyde içkili restoran yok.
Hafta içi ve hafta sonu farklı fiyat uygulaması yapılıyormuş. Hafta içi daha ucuzmuş. Köyün değişmez müşterileri Koç Üniversitesi öğrencileriymiş. Durum böyle olunca öğrencilere de indirimli fiyat uygulanmaktaymış.
Garipçe Köyü'ne Ulaşım
Özel araç ile Sarıyer'den Kilyos'a doğru giderken Koç Üniversitesi'nin olduğu Rumeli Feneri ayrımından sapmanız gerekiyor. Çam ağaçları arasından ilerlediğinizde 6 km sonra Garipçe tabelası sizi karşılıyor.
Köye özel araç dışında, Hacı Osman metro durağından hareket eden Sarıyer üzerinden gelen 150 numaralı IETT otobüsüyle de ulaşmak mümkün. 45 dakikada bir hareket ediyormuş otobüsler.

Köydeki Restoranların Telefon Numaraları
Garipçe Aydın Restoran 0212 228 18 31
Kaşı Kumluk Restoran   0212 228 11 99

Asmalatı Restoran          0212 228 10 70

4 yorum:

  1. Garipçe Köyünü biliyorum.
    Kendi halinde, küçük ve sevimli bir köy.
    Güzel bir yazı olmuş;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Beyza hanım. İstanbul'a bu kadar yakın olup ta kendini koruyabilmiş olması çok güzel.

      Sil
  2. Kendini koruduğu muamma.Güzel mekanları var ama bunlar köy dışında.Köy pejmürde.Yıkık virane.Koyda inanılmaz kirli.Kale tarzı mekanlar çok enteresan ama bakımsız.Tanıtımsız,tarşf tabelaları yok,heryer leş çöp dolu.

    YanıtlaSil
  3. köydeki en güzel mekan tartışmasız en sonda bulunan Kaşı Kumluk Balık Lokantası.kumların üzerinde masalar deniz ayaklarınız altında. sahibi Bülent bey çok ilgili çok canayakın birisi. istanbul'daki birçok suratsız işletmeciden sonra çok iyi geldi. mekana sürekli gidiyorum eskiden biraz bakımsızdı ama 1 hafta önce gittiğimde kumsaldaki masalar arttırılmış ve koy temizlenmişti gayet memnun kaldık...

    YanıtlaSil