Öz Terme Pide - Samsun

 
Hafta sonu için eşimin memleketi Ünye'ye giderken Samsun merkezde mola verip kısa bir şehir turu yaptık. Acıkınca da "Ne yesek?" arayışına girdik. Pide ya da balık. Zaman sınırlı olunca tercihimizi pideden yana kullandık. "Karadeniz Pidesi" adıyla bilinen "Samsun Pidesi" buranın ve özellikle: Bafra ve Terme ilçelerinin en önemli yemeği. Samsun merkezde Atatürk Heykeli karşındaki "Öz Terme Pide" salonundayız. Menüde pide dışında sulu yemekler ve kebap çeşitleri de var.

Terme Pidesinin diğer bölgelerdeki pidelerden ayırt edici özelliği açık olarak kara fırında pişirilmesi, malzemesinin bol olması, kıymalı pidenin içine kavrulmuş kıyma ve soğan dışında bir şey kullanılmamasıdır.

Bafra Pidesinin özelliği ise; kara fırından çıkarılan  pidenin sıcaklığı geçmeden  pidenin ortasının bıçak yardımıyla açılarak içerisine tereyağı parçacıkları konulması, üzerine de tereyağı sürülerek kare ya da baklava dilimleri halinde dilimlenerek servis edilmesidir.

 
 Kıymalı kapalı Terme Pidesi
 
Samsunda pide açık ve kapalı olmak üzere iki türlü yapılıyor. Kıymalı pidenin kapalı olan öneriliyor. Nedeni kıyma kavrularak kullanıldığı için açık pidede iç harcı dökülebiliyor. Pideler dikdörtgen ya da uzun tahta paletler üzerinde altına ince kağıt serilerek servis ediliyor. Bence güzel bir sunum. Ayrıca alta konulan kağıt,  pide ile tahtanın temasını kestiği için daha da hijyenik oluyor.
 
 
Kıymalı kapalı pidenin içinde soğan ve kavrulmuş kıyma kullanılmış. Diğer yöreler ait kıymalı pide içlerinde kıyma çiğden, iç harcına da domates, yeşil biber kullanılıyor. Hamur son derce ince ve lezzetli. Benim için zaten pidede hamurun ince olması çok önemli. Hamur kalın olunca börek yemiş gibi oluyorsunuz.
 
 
Kaşarlı yumurtalı açık pide
Kaşar tamamen erimiş, yumurta beyazı pişmiş, sarısı pişirilmeden geldi masamıza. Hamur yine çok ince açılmış ve gevrek.
 

 Kuşbaşılı kaşarlı açık pide
 

  Pastırmalı yumurtalı açık pide
 

Kavurmalı yumurtalı açık pide

 
Salata ikram olarak geldi. Bir özelliği yoktu.

Yorum: Pidelerin hepsi bizden tam not aldı. Hepsi birbirinden lezzetli, hamuru ince, gevrek. Kalabalık gidince de bir çok pidenin tadına bakma imkanı bulduk. Menü oldukça zengin. Sadece pide de bile 18 çeşit mevcut. Mevki olarak Samsun merkezde olması nedeniyle ulaşımı kolay. Mekan iki katlı. Üst kat aileler için ayrılmış. Anadolu'nun bir çok yerinde bu uygulamayı görüyorsunuz.

Fiyatlar: Kıymalı sade pide 7.50 TL, Kaşarlı yumurtalı Pide 12.50 TL, Pastırmalı yumurtalı 14.50 TL, Kuşbaşılı yumurtalı 13.50 TL.

Adres: Cumhuriyet Caddesi No: 34 ( Atatürk Heykeli Karşısı) Samsun Tel: 0362 432 33 38-432 88
http://www.oztermepide.com/



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder