Kahveci Seddar Bey - Gaziantep


Gaziantep' te tarihi Gümrük Han' dayız. Gaziantep gezi notlarımda kısaca buradan bahsetmiştim. 1878- 1878 yılları arasında Hacı Ömer efendi tarafından yapılmış tek avlu iki katlı bir yapı. Geçmişte üst kat yolcu hanı, alt kat ise ahır ve depo olarak kullanılmış. Bugün ise alt katı yaşayan müze olarak kullanılmakta. Gaziantep' e özgü geleneksel  el işleri sergilenmekte. Üst katta ise 4-5 tane hediyelik eşya satan dükkan bulunmakta. 
 
Gümrük Han'ın içindeki yaşayan müze ve dükkanları gezip dinlenmek için  avlu içindeki "Kahveci Seddar Bey'e" yöneldik. Karşılaşacağımız sürprizden habersizce...


 
Kahveci Seddar Bey kapısındaki "Osmanlı dibek kahvesi kırk yıl damağınızda kalır tadı." Sloganı ile dikkatimizi çekti. Otantik giyimli hanıma Osmanlı Dibek Kahvesi siparişimizi verip beklemeye  başladık.

Fincanda iki renkli bir kahve geldi. Özel bir teknikle, fincanın içinde pişirilen kahvenin yarısı açık renk yarısı koyu. Fincanın iki tarafından ayrı ayrı yudum aldığınızda lezzetler de farklı. "Nasıl yapıldığını görebilir miyiz?" diye sorduğumda  "Kaç televizyon programcısı geldi göstermedik üzgünüz!" cevabını aldık. Kahveyi hazırlayan hanımdan, bize dibek kahvesinin özelliğini anlatmasını rica ettik.
 
Fincanda Pişen Osmanlı Dibek Kahvesi'nin Özelliği :Kahve çekirdeklerinin dövülmesi ile elde edilen kahve su ve şeker ile yoğun kıvamda fincanda pişirilerek hazırlanıyor. En büyük farkı lezzetinin ve damakta bıraktığı hissin farklı olması. Bunun nedeni ise hem dibek denilen taşlarda dövülerek elde edilmesi hem de cezvede değil direk içileceği fincanda pişirilmesi. Özellikle pişme işleminden dolayı bir tarafı ipeksi bir doku ile leziz bir kıvam sunarken diğer taraf daha yoğun telve ve tat vermekte. Kahve hazırlanırken her fincan tek tek ve kişiye özel hazırlanmakta.
Çeşitleri; Sade, Damla Sakızlı, Çikolatalı, Kakuleli (Helli)
 
Yorum: Tarihi bir mekanın içinde rastladığımız bu kafe bizi çok mutlu etti. Hem sunum hem lezzet olarak çok farklı ve özeldi.

Fiyatlar: Osmanlı Dibek Kahvesi 5 TL. Su ve lokum eşliğinde.

Adres: Telefon 0536 467 44 80
Karagöz Mah. Gümrük Cad. NO:14 / 5
Tarihi Gümrük Hanı
Şahinbey, Gaziantep 
https://www.facebook.com/KahveciSeddarBey

                                   http://kahveciseddarbey.com

* * * * *  Bence
 
Fiyat    :* * * * * 

Lezzet  :* * * * *

Mekan :* * * * *
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder