Auschwitz Nazi Toplama Kampı - Polonya

 
Bir haftalıktık gezi için Polonya Krakow'dayız. Ankara-Münih, Münih'ten aktarmalı olarak Krakow' a geldik. Havaalanından araç kiralayıp, 40 dakikalık bir yolculuğun ardından ilk olarak Auschwitz esir toplama kampını ziyaret ettik.
 
II. Dünya savaşı yıllarını ve Nazi toplama kamplarını anlatan "Piyanist, Schindlerin Listesi, Hayat Güzeldir, Çöküş, Çizgili Pijamalı Çocuk vb." filmlerini defalarca izlemiş biri olarak merak içindeyim. O insanların yaşadığı yerleri, yakıldıkları, kurşuna dizildikleri yerleri görmenin sarsıcı olacağını bilerek geziye başlıyorum.
 
Danışmadan bilet ve rehberimizi duyabileceğimiz kulaklıkları alıp kampa giriyoruz. Kamp, araba ile birbirine 5 dakika uzaklıkta iki bölümden oluşuyor. Biz birinci bölümdeyiz. Burası 1979 yılında UNESCO tarafından İnsanlığın Kültür Mirası listesine eklenmiş.
 
 
Kampın girişinde büyük bir kapı ve kapının üzerinde "Arbeit Macht Frei  (çalışmak özgür kılar) " yazısı sizi karşılıyor. Ebetteki gerçekçi bulmadım bu sloganı. Çünkü bu insanlar çalıştıkça tükenmiş, hastalanmış, çalışamayacak hale geldiklerinde de öldürülmüşler. Ortalama 6 ay içinde ölen tutsaklar, en ağır şartlarda günde en az 10 saat çalıştırılmışlar.
 
II Dünya savaşı Nazi Almanya'sı tarafından kurulmuş en büyük toplama, zorunlu çalışma ve imha kampı burası. Bu kamplarda sadece Yahudiler değil ari ırk yaratmak adına, Romen, eşcinseller gibi Nazilerin düşman ilan ettikleri 6 milyon kişi öldürülmüş. Auschwitz Kampına da 1.3 milyon insan yerleştirilmiş ve 1.1 milyonunun öldüğü tahmin edilmekte.
 
 
Kampa nerelerden esir getirildiğini gösteren harita
 
Kampa getirilen insanlar, Kanada'ya götürülerek orada refah içinde bir hayat sürecekleri söylenerek kandırılmışlar. Trenden inen bu insanlar doktor tarafından iki guruba ayrılmış. Çalışabilecek durumdaki sağlıklı olanlar ve çalışamayacak durumdaki erkek, kadın, çocuk, yaşlı, sakat, çingene, hamile ve eşcinseller. İkinci guruptakilere panik olmamaları için, "Duş alıp, giysilerinizi değiştirmeniz için sizi barakalara götüreceğiz " diye aldatılmışlar. Ardından duştan su yerine gaz verip bu insanları öldürmüşler.
 
 
Kamp girişinde guruplara ayrılan insanların görüntüsü.
 
 
Kampın girişinde esirlerin getirilişleri resmedilmiş.
 
 
Kampta 28 baraka var. Barakların içinde burada yaşamış kadın, çocuk, erkelerin kullandıkları eşyalar, SS subaylarını çektiği Yahudi fotoğrafları, cam bölmeler ardında sergileniyor. Barakaların dışında insanların asıldığı darağaçlarını, kurşuna dizildiği  ve insanların yakıldıkları yerleri görüyorsunuz. Kampın etrafı elektrikli dikenli telle çevrilmiş.
 
 
 Yan yana dizilmiş diğer barakalar. Her barakada farklı bir tema var. Özel eşyalar, yatakhaneler vb. Gezerken bu vahşet karşısında ruhen darmadağın oluyorsunuz.
 
 
 Vahşetin tüm ayrıntıları fotoğraflanmış ve baraklarda sergileniyor.
 

 Esirlerin kurşuna dizildikleri duvar.
 
 
Esirlerin kaldığı yatakhaneler.
 
 
Esirlerin saçları.
 
Yakılan esirlerin saçları kumaş fabrikalarına yollanarak kumaş yapılıyormuş. Müzede bu saçlardan dokunmuş kumaşlar da sergileniyor.
 
 
 Sakat esirlerin protez kol, bacak, baston vb. eşyaları

 
 Esirlerin kullandıkları mutfak eşyaları
 

Esirlerin valizleri.
 
Esirler çalışmaya geldiğini sandıkları için yanlarında valiz, kap kacak, erzak, değerli eşyalarını da getirmişler. Herkese bavullarının üzerine isimlerini ve nerden geldiklerini yazmaları istenmiş. Onlara eşyaları çalışma bitince verileceği söylenmiş. Bu asla gerçekleşmemiş. İsim yazılı bavullar ayrıştırılarak istiflenmiş.
 
 
 Gözlükler
 
 
 Ayakkabılar
 
 
Esirlerin yakıldığı fırınlar.
 
Yahudi mahkumların cesetlerinin yakıldığı fırınlar. Küller ise sabun yapımında kullanılmış. Bir kısmı da gübre olarak tarlalara dökülmüş. Bu fırınlar günde 4 bin kişiyi yakacak kapasiteye sahipmiş.
 

Burası için yazılacak çok şey var ancak burada nokta koymak istiyorum. Tarihteki insanlık ayıplarından en ağırının yaşandığı bu kampı görmek çok sarsıcı ancak bir o kadarda öğreticiydi. Üstün ırk yaratmak adında yapılanlar...
 
Auschwitz, Krakow, Polanya

4 yorum:

  1. Yarın göreceğim burayı paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hüseyin bey gezi sonrası yorum yazarsanız mutlu olurum.

      Sil
  2. korku fılmı gıbı yasananlar.

    YanıtlaSil
  3. en çok görmek istediğim yerlerden biri, sanırım bayramda gideceğim. araç kiralama harici ulaşım yollarını arıyorum.

    YanıtlaSil