Kayseri Gezi Notları



Çok modern ve güzel bir şehir olarak duyduğumuz Kayseri'yi bir de biz ziyaret edelim istedik. 3 günlük bir gezi planladık. Hem Kayseri' de ki akrabaları ziyaret hem de şehri gezmek için.
Ankara'dan Kayseri' ye gitmek için karayolunu tercih ettik. 4 saatlik keyifli bir yolculuğun ardından  bizi geniş ve düz bir alana kurulmuş modern bir şehir karşıladı. Alabildiğine geniş yollar, temiz ve düzenli kent planı ilk dikkati çeken unsurlar. Kentin şehir planlaması 1945 yılında Alman şehir plancı Odr.Prof. Dr. Gustav Olelsner ve Doçent Kemal Ahmet Aru birlikte yapmışlar. Şehirde dolaşırken Anadolu Selçukluları ve Osmanlıların izlerini mimari yapılarda görüyorsunuz.
 

Şehir Meydanı
Arabamızı merkeze yakın bir yere park edip, yürüyerek Cumhuriyet meydanına geldik. Daha önce bu kadar büyük bir meydanı olan şehre rastlamadım. Ortasında bronz Atatürk Heykeli, Saat Kulesi, bir yanında Kayseri Kalesi, diğer yanında Kapalı Çarşı, tarihi dokuya uygun yapılmış valilik binası, yer altı çarşısı, Hunat Hatun Cami, Ulu cami, Bürüngüz Cami'si hepsi bir meydanda toplanmış. Şehir meydanında bir de Tourist İnformation Office/ Turist bilgilendirme ofisi var. Herkesin rahatlıkla ulaşabileceği bir noktada. Hemen uğrayıp çok güzel hazırlanmış broşürlerden  alıp gezimize yürüyerek devam ettik.
 

Kayseri Kalesi
Bugün hala sağlam olan Kale iki kısımdan oluşuyor. Dış sur ve burçlardan meydana gelen dış kale ve iç kale. Şehir içindeki kale ve surlar geniş bir alan kaplamakta. İç kale, hiç bir yönden dış kale ile bağı bulunmamakta. Kalenin içi restorasyon çalışması yapıldığı için kapalıydı gezemedik.


Saat Kulesi
Günümüzde Cumhuriyet Meydanı'nın ortasında yer alan  Sultan II.Abdülhamit zamanında tüm büyük şehirlerde birer saat kulesi ve muvakkaithane yapılması emri ile 1906 yılında inşa edilmiş. Şehir meydanında çok hoş bir görüntüsü var. (Muvakkaithane : eskiden imaret ve camilerde, güneşin her mevsim izlenebildiği, saat ayarı için ayrılmış küçük oda)



Fotoğraf Ahmet Işık' ın objektifinden

Kapalıçarşı
Kayseri Kapalıçarşı' sı Osmanlılar döneminde yapılan Kapalıçarşılar arasında İstanbul'dakinden sonra en büyük Kapalıçarşı olarak kabul ediliyormuş. Tarihte birkaç defa büyük yangınlar geçirmiş. 1987-1991 yılları arasında bütünüyle ele alınarak "eski Osmanlı mimarisi" tarzında yeniden yaptırılmış. Çarşıda kuyumculardan baharatçılara, giyim eşyasından ayakkabıcılara birçok dükkan bulunmakta. Kapalıçarşı tüm renkliliği ve hareketliliği ile Kayseri ticaretinde önemli yer tutuğunu kalabalığı ile ortaya koymakta. Çarşının dışında ise birçok ünlü firmanın sucuk ve pastırma satan dükkanları var. Yine Kapalıçarşı' nın hemen yanında Kazancılar Çarşı'sı var. Burası da birçok kuyumcu dükkanını bir arada barındırmakta.

Vezir Hanı
Vezir Hanı, Kapalıçarşı' nın bir bölümünü oluşturan Urgancılar Çarşısı'nın girişinin yanında.
 

İki katlı Vezir Han'da Kayseri' ye özgü halı ve kilimler satılmakta.



Hunat Hatun Cami

Kayseri' nin en güzel eserlerinden biri olan cami, aynı addaki medrese ve türbenin yanında bulunmakta.1237 yılında Aladdin Keykubat' ın karısı Mahperi (Hunat) Hatun adına yaptırılmış.


Kayseri Lisesi
Arabamızı parke ettiğimiz yeri bulmaya çalışırken tarihi Kayseri Lisesi çıktı karşımıza.1898 yılında açılan lise, yakın tarihimizde büyük bir öneme sahip. 1920-1921 öğretim yılında lisenin son sınıf öğrencisi olan 11 kişi Sakarya'da şehit düştüğü için o yıl lise mezun verememiş.


Talas
Kayseri şehir merkezindeki turumuzu tamamlayıp rotamızı Talas İlçesi yönüne çevirdik. Ali Dağı'nın yanı başındaki ilçe şehri kuşbakışı izlemek için ideal bir konuma sahip.

Talas şehir merkezine 7 km uzaklıkta. İlçede birçok eski Ermeni ve Rum evleri bulunmakta. İlçenin mesire yeri olma özelliği var. Burada ki bağlarda çok sayıda köşk ve villalar bulunmakta.


Erciyes Dağı 
Şehir merkezine 25 Km uzaklıktaki Erciyes İç Anadolu bölgesinin birinci, Türkiye'nin beşinci büyük dağı unvanına sahip. Erciyes Dağı hem kış turizmi hem de yayla turizmi bakımından yılın her döneminde önemini korumakta. Erciyes Dağı teleferik alanına yakın 3-4 otel ve yöresel ürünlerin satıldığı dükkanlar bulunmakta. Dağda kar yoktu ancak hava çok soğuktu.

Erciyes gezisi dönüşü yol üstünde halı, kilim, peynir, tereyağı, bal, kuru baklagiller satın alabileceğiniz 4-5 dükkan bulunmakta. 

Erciyes Dağı'nda otellerin dışında yemek yiyebileceğiniz bir tane lokanta bulunmakta. Erciyes Dostlar Develi Cıvıklısı ve Kebap salonu (detayları linki tıklayarak görebilirsiniz). Burada en popüler yemek Develi Cıvıklısı. Kayseri' nin Develi ilçesine özgü bir tür bıçak arası, kuşbaşılı pide çeşidi. Mutlaka denemeli...


  Yemek üzerine de  ballı yoğurt .



Akşam yemeği için Elmacıoğlu' nda, Kayseri' nin meşhur mantısının, İskender' in tadına mutlaka bakmalısınız.

Kaşık-la Restoran' da Kayseri tabağı da diğer seçiminiz olmalı. Yağlama, yaprak sarması, su böreği, içli köfte nefis.  Üzerine de Necmiye Hanım tatlısı...


  Eve dönüş zamanı. Kayseri' den dönerken yanımızda getirdiklerimiz.

 Pastırma ( vakumlayıp paketliyorlar )

Erciyes Dağı'ndan kara kovan balı

Kokmaması için vakumlanmış sucuk


Kayseri mantısı

Bünyan ve Yahyalı el dokuması halı ve kilimler, Soğanlı ilçesine özgü bez bebekler.
Zaman bulursanız Melikgazi’ deki Kayseri Atatürk Evi, Kent Müzesi, Mimar Sinan Müzesi, Güpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi, Yahyalı’ daki Kapuzbaşı Şelaleleri, Sultan Sazlığı ( kuş cenneti) mutlaka görülmeli.

Biz üç güne bu kadarını sığdırabildik...

4 yorum:

  1. bu harika yerleri ve yiyecekleri görünce kayseriyi daha çok görmek istedim :)))

    YanıtlaSil
  2. Kendi şehrimle ilgili bilmediğim onca şeyi yazmışsınız :) kaleminize sağlık

    YanıtlaSil