Beyran Entep Mutfağı - Ankara



Günümüzde belli bir yöre ya da mutfak adıyla ( Antep mutfağı, Hatay mutfağı vs.) restoran açmak cesaret ister. Hem menüde yöresel yemeklere yer vereceksin hem malzemeyi yerinden getireceksin hem de aynı ustalıkla pişireceksin.  "Beyran Entep Mutfağı" bu özellikleri büyük oranda başarabilmiş Ankara'daki nadir, yeni işletmelerden.

Mekan, Çankaya Yıldız Mahallesinde. İç mekan 10-15 masadan oluşuyor. Açık havada oturmak isteyenler için de küçük bir ön bahçesi mevcut.

Menü çok zengin değil ancak yörenin en bilindik bazı lezzetlerine yer verilmiş. Katmer,  lahmacun, içli köfte, beyran, yuvarlama,  soğan kebabı, Ali Nazik kebabı, kara tike kebap, patlıcan kebap menüde yer alan lezzetler.


İkramlar
Çiğköfte, patlıcan söğürme, soğan salatası, ezme, maydanoz.


Beyran
Tadıma Beyran ile başladık. Beyran, Gaziantep'te sabah kahvaltıda tüketilen, hazırlanması zahmeti, besleyici değeri yüksek , doyurucu bir yemek. İçinde 10-12 saatte pişmiş koyun eti, sarımsak, haşlanmış pirinç, kemik suyu ve pul biber var.
Sizin siparişinize göre acılı ya da acısız hazırlanabiliyor. Antep'te olduğu gibi bakır tabak içinde sunuldu.

Yuvarlama(Yuvalama)
Hazırlaması oldukça zahmetli olan yuvalama gerçekten çok başarılı. İçinde minicik yuvarlanmış köfte, kuşbaşı et, yoğurt olan bir çorba. Üstünde de tereyağında yakılmış nane.


Lahmacun
 Ankara'da yediğim en ince en çıtır lahmacun. Sadece lahmacun yemek için bile gelinir bu mekana. Yanında patlıcan söğürme getiriliyor ve birlikte dürüm yapılarak yenmesi öneriliyor. Daha önce başka bir restoranda ya da Antep'te böyle yenildiğine şahit olmadım. Sanırım İşletmeye özgü bir durum.


İçli köfte
İncecik hamuru, bol iç malzemesi ile çok başarılı. Tek eleştirim iç malzemedeki tarçın miktarı. Biraz azaltılabilir ya da hiç konulmasa da olur diye düşünüyorum.


Yaprak Kebap
 Dana antrikot, sosta biraz bekletildikten sonrada ızgarada pişirilmişti. Yumuşacık ve içi sulu.


Kara Tike kebap
Şiş dana bonfileden hazırlanmış. Soslamadan pişirilmiş olmasına rağmen yumuşak ve lezzetliydi. Aslında Antep mutfağında dana etinden yapılan kebaplara çok yer verilmez. Koyun ve kuzu eti kullanılır. Günümüzde insanlar, sağlık kaygısı ile daha az yağlı etleri tercih ettikleri için menü biraz değişime uğramış diye düşünüyorum...


Firik pilavı
Firik: Güneydoğu Anadolu bölgemizde bilinen ve daha çok kullanılan, buğdayın olgunlaşıp kurumadan elde edilen türüdür.
Bol tereyağlı, nohutlu, tirit et ile servis edilen pilav tam olması gerektiği gibi...


Soğan kebabı
Bence soğan kebabı  mekanın başyapıtı. Zırh kıymasından çekilmiş köfte, arpacık soğan, sarımsak, nar ekşisi birleşmiş, bu şaheser ortaya çıkmış. Lavaş ekmek arasına bu malzemeleri diziyorsunuz, sonra da kebabın tepsideki suyuna banarak yiyorsunuz. Çok lezzetli çok...

Katmer
Katmerin iç malzemesi bol, lezzetli ancak hamurunu çok fazla çıtır buldum.

Yorum:  Gaziantep mutfağını Ankara'da yaşatmaya ve tanıtmaya çalıştığı için işletmeyi kutluyorum. Mutfak bizim kültürümüzün önemli bir unsuru. Beyran, yuvarlama gibi lezzetlere menülerde yer verilmezse diğer kuşaklara aktarılamaz. Bu nedenle yöresel mutfak işleten ve bu işi hakkıyla yapanları desteklemek gerektiğini düşünüyorum.

Fiyat:  Beyran 12 TL, lahmacun 7 TL, kebaplar 22-35 TL arası, katmer 18 TL ( Ocak 2016)

Adres: Hilal Mahallesi, Rabindranath Tagore Caddesi, No 58/2, Çankaya,

3 yorum:

  1. öğlen öğlen nasıl ağzım sulandı anlatamam :))
    sevgiler hemşehrim sana

    YanıtlaSil
  2. Benim aklım, o gün yiyemediğim katmerde kaldı.. Birlikte gidip yiyelim mi bir gün ?

    YanıtlaSil