Çalgan Et Lokantsı - Ankara



Uzun bir aradan sonra yine Çalgan'dayım. Buraya daha önce blogger arkadaşlarımla birlikte iftara  gelmiş ve blogta yazmıştım. Bu defa  gezgin blogger Gökçe'nin (gokceninseyirdefteri) organizasyonu ile bir araya geldik. Benim için bol sohbetli, bol lezzetli ve bol fotoğraflı bir gündü. İlk kez bir etkinlikteki fotoğrafları ben çekmedim. İçerikteki tüm fotoğrafları sevgili Zeynep (lariendijital) çekti. Biz de rahat rahat yemeğin tadını çıkardık.




Çalgan Çayyolu'nun ilk restoranlarından biri. Çalgan "şelalenin doğduğu yer" anlamına geliyormuş.


Yeşillikler içinde otantik ahşap salonları, şadırvanı, şöminesi ile Ankara'nın içinde olmasına rağmen bir o kadar da Ankara'nın dışında bir mekan... Girişte sizi  asırlık ağaçlar karşılıyor. Taş merdivenden çıkarak restorana ulaşıyorsunuz. İçeride 7 kademe bahçe ve 3 adet salon mevcut.


Çalgan lezzetlerini tatmaya tabii ki zeytinyağlılar ve mezelerle başladık. 

deniz börülcesi- zeytinyağlı fasülye-semizotu salatası- acılı ezme-patlıcan ezme- zeytin salatası-enginar- şakşuka

Sadece enginarın tadına bakmadım. Diğerlerinin tadı, tuzu yerinde ve baharat çok az kullanılmıştı.


Mezelerin eşlikçisi bu muhteşem ve sıcacık balon ekmeklerdi.



Amasra Salatası

11 çeşitten oluşan salata lezzet olarak güzel, görüntü ve içerik olarak Amasra salatasından biraz farklı olduğunu düşünüyorum.



Gavurdağı Salatası

İçinde ceviz ve nar ekşisi olan her salata benim için favoridir. Bu salata da lezzetli ve tazeydi.




Pastırmalı Humus

Ara sıcak olarak masaya pastırmalı humus geldi. Genelde tereyağı tavada yakılarak humusun üzerine dökülür ve öyle servis edilir. Ancak Çalgan'da sunum biraz daha farklıydı. Tereyağı bütün olarak sıcak humusun üzerine konulmuştu ve yavaş yavaş eridi.



 Sade humus da pastırmalı humus gibi servis edildi. Lezzet ise tatmin edici.


Özbek Pilavı

Özbek pilavının orijinal hali hakkında fikrim yok. Bu nedenle Çalgan'ın Özbek pilavını değerlendirmem zor. Ancak kuzu incik, kuru soğan, havuç ve baharatlar  ile pişirilmiş bu pilav çok lezzetliydi.


 Kiremitte mantar, tereyağı ve kaşar ile fırında pişirilmişti.



 İçli Köfte

 Kuzu kıyma ile hazırlanmış, ceviz ve baharatlarla tatlandırılmış içli köftenin dış hamuru ince,  iç malzemesinin tadı tuzu yerinde. Köfte kızartılarak servis edildi.


Fındık Lahmacun

Hamuru incecik, iç malzemesi kararında. Mutlaka denenmeli.


Su Böreği

Masadaki onca ara sıcak arasında tereyağlı ve beyaz peynirli su böreği biraz ihmal edildi. Yine de bir lokma tadına baktım ve su böreğini beğendim. Kahvaltıda daha çok talep göreceğine eminim.


Çoban Kavurma

Terbiye edilmiş kuzu eti, domates, biber, soğan ile tereyağında kavrulmuştu. Etler yumuşacık, ağızda dağılıyordu.



Çalgan Kavurma

Terbiye edilmiş kuzu eti, yeşilbiber, soğan, mantar, sarımsak ile tereyağında sotelenmiş ve üzerine kaşar serpilmişti. Kavurmanın her iki çeşidinde de etlerin pişme kıvamı aynı, lezzeti on numaraydı.

Sahan Kebap

İşte Çalgan'da bir başyapıt. En az 3 kişilik hazırlanan   bu kebap bakır sahan içinde sunuluyor. Ortada kibrit çöpü patates kızartması, onun üzerinde yoğurtlu patlıcan salatası vardı. Etrafında ise kuzu şiş, kuzu pirzola, Adana kebap, kaburga, tavuk şiş, tavuk kanat, köz domates, köz biber.
Hem görsellik hem de lezzet muhteşem. Etlerin pişme kıvamı, baharatı yerinde. Yanına salata söylemenize gerek yok zaten sahanda yeterince garnitür var.


Künefe

Künefe elbette Hatay'da yediğimiz kalitede değil ancak yine de başarılı diyebilirim.



Fırın Sütlaç

Sütlacın şekeri, kıvamı, pirinci kararında.


Dondurmalı İrmik

Dondurmalı irmik masadaki çocuklardan tam not aldı. İlk önce bitirilen tatlı oldu. İrmik içerisinde dondurma olması elbette lezzeti ikiye katladı. Üzerine çikolata ve vişne sos gezdirilmişti.


Meyve Tabağı

Bu kadar ağır bir yemeğin ardında meyve tabağı tercih edilmeli bence.


Yorum:  Şehrin kalabalığından, gürültüsünden biraz uzaklaşmak, doğal ortamda lezzetli bir şeyler yemek için güzel bir mekan. Balık ve kırmızı etin hazırlandığı mutfakların  ayrı olması güzel bir ayrıntı. Yazın bahçe, kışın ise şömineli bölüm çok keyifli. Burada anlatmadım ancak Çalgan'ın kahvaltısı da çok başarılı. Birbirinden bağımsız 3 salonunun olması burada değişik aktivitelerin yapılmasına da imkan tanıyor ( doğum günü kutlaması, iş yemeği, düğün vs).

Fiyat:  Salatalar 8.00-11.00, mezeler 7.50, tava yemekleri 28.00-31.00, ızgaralar 20.00-29.00, tatlılar 8.00-9.00 TL aralığında. Mekanda alkol mevcut.

Adres: ALACAATLI KÖYÜ GİRİŞİ NO:1 / ÇAYYOLU / ANKARA

Telefon numarası : (0312) 239 12 70
Faks numarası : (0312) 239 14 11
İnternet sitesi :  www.calganetlokantasi.com

4 yorum:

  1. Ankara'da oturuyorum hiç gitmedim en kısa zamanda uğrayacağım. Bahçedeki yeşilliğe bayıldım ama kış geldi belki kahvaltıda bahçede oturulabilir. Fiyatlar da fena değil!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahvaltısı gerçekten güzel tavsiye ederim. Kışın şömineli odası da güzeldir .

      Sil
  2. Resimlere bayıldım. Özellikle herkesin çatal uzattığı ilk resim ve zeytinyağlı resimleri şahane. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mekan günlüğü çok teşekkürler;)

      Sil