Kayseri'ye kara yolu ile giderken yol kenarlarında "Develi Cıvıklısı bulunur" tabelasına mutlaka rastlamışsınızdır. Develi Cıvıklısı Kayseri'nin Develi ilçesine özgü bir tür bıçak arası, kuşbaşılı pide çeşididir. Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri pişirilen ve kalitesi padişah fermanı ile belgelenmiş bir yiyecek. Develi Belediyesi bu pidenin korunması ve tanıtımı için patentini bile almış.
Biz bu orijinal isimli yemeğin tadına , 2917 m yükseklikte ki Erciyes Dağı'nda, Erciyes Dostlar Lokantası'nda baktık. Burası Erciyes Dağı teleferik alanına 300-400 m uzaklıktaki tek lokanta. Pide dışında kebap çeşitleri de mevcut. Sabah 09.00- gece 24.00 arasında açık olan lokanta sabahları kahvaltı hizmeti de vermekte. Lokantanın yanında yöresel ürünlerin satıldığı dükkânlar bulunmakta.
Mekanın dışarıdaki oturma alanı
Cıvıklı adı Erciyes Dağı yaylalarında otlayan koyunların etinin çift bıçak altında kıyılarak kıyma yapılması sonrası etin yağının da çift bıçak darbesi ile erimesi sonrası cıvıdığından "cıvıklı" adını almış. Konya bıçak arası pide ile benzerlik gösterse de temel farklılık koyun etinin içine domates ve yeşilbiber konulması ve hamuru Konya bıçak arası pideye göre biraz daha kalın ve yumuşak olmasıdır.
Bu lezzetin yanına en çok yakışan içecek hiç şüphesiz koyun yoğurdundan yapılmış, bol köpüklü yayık ayranıydı.
Muhteşem ikili. Taş fırında pişirilmiş pide yanında yayık ayranı.
Pidenin yanında olmazsa olmaz çoban salata. Üzerine bol sumak ekilmiş olarak masaya geldi.
Pidenin üzerine tatlı olarak ballı yoğurt tercih etik. Ben normalde bunu kahvaltıda yerim ancak burada tatlı niyetine yedim. Yoğurt süzme yoğurt kıvamın yakın sertlikte idi. Bal ise yine Erciyes Dağı yaylalarına aitti.
Restoranın yanındaki dükkanlarda Kayseri yöresine özgü bir çok ürünü bir arada bulabilir ve uygun fiyata alabilirsiniz.
MEŞHUR DEVELİ CIVIKLISI FERMANI
"Cıvıklı yapılacak et bir gün evvelden alına terbiye edile.Koyunun bel ve
kaburga etlerinin sinirleri alındıktan sonra çift bıçak ile elde doğranıla ,
bir günlük beklemeye bırakıla.Bir gün sonra hazır et içine ince kıyılmış
soğan katıla. Şayet arzı edilirse domates ve biberde ince ince doğranıp
cıvıklı eti ile karıştırılıp harman edile.15-20 dakika bekletile ve hamur
üzerine serilmeye hazır edile.
Cıvıklı hamuru: Buğday unundan hazırlanan mayalı hamur yaklaşık 200
gram olarak kesilip paşalarda 15-20 dakika bekletile. Ustalık mahareti
ile ince bir şekilde açılan hamur, üzerine bekletilen cıvıklı serile, fırına atıla.
Cıvıklı fırını: 2x2 m. ebadında, 1 m. yüksekliğinde üzeri çamur ile örülen
kasnak içine 100 batman çekilmiş kaya tuzu ufalanmış cam parçaları ince
Kızılırmak kumu (ısı muhafazası için) konula. Tuz üzerine Erciyes dağındaki
kartın tepesinde bulunan ateşe dayanıklı ot taşlarından 30x50x20 ebadında
tıraşlanmış taşlar konula.
Fırının yan duvarları ve kubbesi ateş tuğlası ile örüle, kubbe üzerine yine ısı
muhafazası için 50 batman çekilmiş kaya tuzu ufalanmış cam parçaları ince
Kızılırmak kumu konularak üzeri kapatıla.
Fırında yakacak olarak isi olmayan odun cinsinden meşe ve kızılçam yakıla.
Fırın ateşi cıvıklı pişirileceği zaman fazla harlı olmaya. Cıvıklının pişmesi:
5 dakikada pişen cıvıklı fırın çıkışında önceden ince doğranmış maydanozlar
atılarak tabaklara servis yapıla.Cıvıklı yanında içecek olarak Erciyes dağından
gelen soğuk aksu veya ayran üzerine tatlı olarak tel kadayıfı yenile?
Yiyenlere afiyet ola, şifa bula,
Yiyemeyenlere nasip ola,
Cıvıklısı ile Develi nam bula,
Bizlere bu güzel nimeti veren Allah'a Hamd ola?
"Cıvıklı yapılacak et bir gün evvelden alına terbiye edile.Koyunun bel ve
kaburga etlerinin sinirleri alındıktan sonra çift bıçak ile elde doğranıla ,
bir günlük beklemeye bırakıla.Bir gün sonra hazır et içine ince kıyılmış
soğan katıla. Şayet arzı edilirse domates ve biberde ince ince doğranıp
cıvıklı eti ile karıştırılıp harman edile.15-20 dakika bekletile ve hamur
üzerine serilmeye hazır edile.
Cıvıklı hamuru: Buğday unundan hazırlanan mayalı hamur yaklaşık 200
gram olarak kesilip paşalarda 15-20 dakika bekletile. Ustalık mahareti
ile ince bir şekilde açılan hamur, üzerine bekletilen cıvıklı serile, fırına atıla.
Cıvıklı fırını: 2x2 m. ebadında, 1 m. yüksekliğinde üzeri çamur ile örülen
kasnak içine 100 batman çekilmiş kaya tuzu ufalanmış cam parçaları ince
Kızılırmak kumu (ısı muhafazası için) konula. Tuz üzerine Erciyes dağındaki
kartın tepesinde bulunan ateşe dayanıklı ot taşlarından 30x50x20 ebadında
tıraşlanmış taşlar konula.
Fırının yan duvarları ve kubbesi ateş tuğlası ile örüle, kubbe üzerine yine ısı
muhafazası için 50 batman çekilmiş kaya tuzu ufalanmış cam parçaları ince
Kızılırmak kumu konularak üzeri kapatıla.
Fırında yakacak olarak isi olmayan odun cinsinden meşe ve kızılçam yakıla.
Fırın ateşi cıvıklı pişirileceği zaman fazla harlı olmaya. Cıvıklının pişmesi:
5 dakikada pişen cıvıklı fırın çıkışında önceden ince doğranmış maydanozlar
atılarak tabaklara servis yapıla.Cıvıklı yanında içecek olarak Erciyes dağından
gelen soğuk aksu veya ayran üzerine tatlı olarak tel kadayıfı yenile?
Yiyenlere afiyet ola, şifa bula,
Yiyemeyenlere nasip ola,
Cıvıklısı ile Develi nam bula,
Bizlere bu güzel nimeti veren Allah'a Hamd ola?
Fiyat: Develi Cıvıklısı 1.5 porsiyon olarak servis ediliyor. Fiyatı 12 TL. Salata ikram olarak geliyor. Ayran 2 TL. Ballı yoğurt 5 TL. Fiyatlar son derece uygun.
Yorum: Erciyes Dağı'na çıkarsanız buraya mutlaka uğrayıp Develi'ye özgü bu pidenin tadına bakın derim. Pidenizi yedikten sonra restoranın yanında ki yöresel ürünler satan dükkanlardan tereyağı, bal, peynir, sucuk, kaymak vb. yiyecekler alabilirsiniz. Ağustos ayında olduğunuza aldanmayın, giderken yanınıza kalın bir şeyler almayı unutmayın.
Adres
|
:Erciyes Tekir Yaylası Çeşmebaşı/ Erciyes Dağı
Tel:0352 342 20 44
|
sevgi hocam canımı çektirdin ben Develide yemiştim Erciyesi geçip cıvıklıyı yerinde yemeye gitmiştik ama ballı yoğurdu yemedim güzel görünüyor afiyet olsun
YanıtlaSilTeşekkürler Ali hocam. Kızılay Mitatpaşa'da Everek Develi pide salonu varmış ama henüz denemedim. Deneyince size haber veririm.
SilBizde yarın Kayseriye gidip yiyeceğiz inşallah şimdiden çok merak ettim. Bende beklerim sevgilerle..
YanıtlaSilhttp://hayatimyolculuk.blogspot.com.tr
Funda hanım keyifli bir blogunuz var, yolunuz açık olsun...
SilBir kayserili olarak esef duydum
YanıtlaSildeveli cıvıklısı develide bir kaç nokta haricinde yenmez özellikle erciyesteki cıvıklı ile alakası bile yok diyeceğim kadar azdır
develi cıvıklısı yemek istiyorsanız
develinin mahallelerinden biri olan zilede zile restoranda
develi meydanında anadolu lokantasında daha kıvamında ve farklı lezzetlerle yemek mümkünken
erciyeste yemek kayseriliye uzak bir durum
ağzının tadını bilenler için hiç tavsiye etmiyorum saygı ve hürmetlerimle