Kayseri Gezi Notları



Çok modern ve güzel bir şehir olarak duyduğumuz Kayseri'yi bir de biz ziyaret edelim istedik. 3 günlük bir gezi planladık. Hem Kayseri' de ki akrabaları ziyaret hem de şehri gezmek için.
Ankara'dan Kayseri' ye gitmek için karayolunu tercih ettik. 4 saatlik keyifli bir yolculuğun ardından  bizi geniş ve düz bir alana kurulmuş modern bir şehir karşıladı. Alabildiğine geniş yollar, temiz ve düzenli kent planı ilk dikkati çeken unsurlar. Kentin şehir planlaması 1945 yılında Alman şehir plancı Odr.Prof. Dr. Gustav Olelsner ve Doçent Kemal Ahmet Aru birlikte yapmışlar. Şehirde dolaşırken Anadolu Selçukluları ve Osmanlıların izlerini mimari yapılarda görüyorsunuz.
 

Şehir Meydanı
Arabamızı merkeze yakın bir yere park edip, yürüyerek Cumhuriyet meydanına geldik. Daha önce bu kadar büyük bir meydanı olan şehre rastlamadım. Ortasında bronz Atatürk Heykeli, Saat Kulesi, bir yanında Kayseri Kalesi, diğer yanında Kapalı Çarşı, tarihi dokuya uygun yapılmış valilik binası, yer altı çarşısı, Hunat Hatun Cami, Ulu cami, Bürüngüz Cami'si hepsi bir meydanda toplanmış. Şehir meydanında bir de Tourist İnformation Office/ Turist bilgilendirme ofisi var. Herkesin rahatlıkla ulaşabileceği bir noktada. Hemen uğrayıp çok güzel hazırlanmış broşürlerden  alıp gezimize yürüyerek devam ettik.
 

Kayseri Kalesi
Bugün hala sağlam olan Kale iki kısımdan oluşuyor. Dış sur ve burçlardan meydana gelen dış kale ve iç kale. Şehir içindeki kale ve surlar geniş bir alan kaplamakta. İç kale, hiç bir yönden dış kale ile bağı bulunmamakta. Kalenin içi restorasyon çalışması yapıldığı için kapalıydı gezemedik.


Saat Kulesi
Günümüzde Cumhuriyet Meydanı'nın ortasında yer alan  Sultan II.Abdülhamit zamanında tüm büyük şehirlerde birer saat kulesi ve muvakkaithane yapılması emri ile 1906 yılında inşa edilmiş. Şehir meydanında çok hoş bir görüntüsü var. (Muvakkaithane : eskiden imaret ve camilerde, güneşin her mevsim izlenebildiği, saat ayarı için ayrılmış küçük oda)



Fotoğraf Ahmet Işık' ın objektifinden

Kapalıçarşı
Kayseri Kapalıçarşı' sı Osmanlılar döneminde yapılan Kapalıçarşılar arasında İstanbul'dakinden sonra en büyük Kapalıçarşı olarak kabul ediliyormuş. Tarihte birkaç defa büyük yangınlar geçirmiş. 1987-1991 yılları arasında bütünüyle ele alınarak "eski Osmanlı mimarisi" tarzında yeniden yaptırılmış. Çarşıda kuyumculardan baharatçılara, giyim eşyasından ayakkabıcılara birçok dükkan bulunmakta. Kapalıçarşı tüm renkliliği ve hareketliliği ile Kayseri ticaretinde önemli yer tutuğunu kalabalığı ile ortaya koymakta. Çarşının dışında ise birçok ünlü firmanın sucuk ve pastırma satan dükkanları var. Yine Kapalıçarşı' nın hemen yanında Kazancılar Çarşı'sı var. Burası da birçok kuyumcu dükkanını bir arada barındırmakta.

Vezir Hanı
Vezir Hanı, Kapalıçarşı' nın bir bölümünü oluşturan Urgancılar Çarşısı'nın girişinin yanında.
 

İki katlı Vezir Han'da Kayseri' ye özgü halı ve kilimler satılmakta.



Hunat Hatun Cami

Kayseri' nin en güzel eserlerinden biri olan cami, aynı addaki medrese ve türbenin yanında bulunmakta.1237 yılında Aladdin Keykubat' ın karısı Mahperi (Hunat) Hatun adına yaptırılmış.


Kayseri Lisesi
Arabamızı parke ettiğimiz yeri bulmaya çalışırken tarihi Kayseri Lisesi çıktı karşımıza.1898 yılında açılan lise, yakın tarihimizde büyük bir öneme sahip. 1920-1921 öğretim yılında lisenin son sınıf öğrencisi olan 11 kişi Sakarya'da şehit düştüğü için o yıl lise mezun verememiş.


Talas
Kayseri şehir merkezindeki turumuzu tamamlayıp rotamızı Talas İlçesi yönüne çevirdik. Ali Dağı'nın yanı başındaki ilçe şehri kuşbakışı izlemek için ideal bir konuma sahip.

Talas şehir merkezine 7 km uzaklıkta. İlçede birçok eski Ermeni ve Rum evleri bulunmakta. İlçenin mesire yeri olma özelliği var. Burada ki bağlarda çok sayıda köşk ve villalar bulunmakta.


Erciyes Dağı 
Şehir merkezine 25 Km uzaklıktaki Erciyes İç Anadolu bölgesinin birinci, Türkiye'nin beşinci büyük dağı unvanına sahip. Erciyes Dağı hem kış turizmi hem de yayla turizmi bakımından yılın her döneminde önemini korumakta. Erciyes Dağı teleferik alanına yakın 3-4 otel ve yöresel ürünlerin satıldığı dükkanlar bulunmakta. Dağda kar yoktu ancak hava çok soğuktu.

Erciyes gezisi dönüşü yol üstünde halı, kilim, peynir, tereyağı, bal, kuru baklagiller satın alabileceğiniz 4-5 dükkan bulunmakta. 

Erciyes Dağı'nda otellerin dışında yemek yiyebileceğiniz bir tane lokanta bulunmakta. Erciyes Dostlar Develi Cıvıklısı ve Kebap salonu (detayları linki tıklayarak görebilirsiniz). Burada en popüler yemek Develi Cıvıklısı. Kayseri' nin Develi ilçesine özgü bir tür bıçak arası, kuşbaşılı pide çeşidi. Mutlaka denemeli...


  Yemek üzerine de  ballı yoğurt .



Akşam yemeği için Elmacıoğlu' nda, Kayseri' nin meşhur mantısının, İskender' in tadına mutlaka bakmalısınız.

Kaşık-la Restoran' da Kayseri tabağı da diğer seçiminiz olmalı. Yağlama, yaprak sarması, su böreği, içli köfte nefis.  Üzerine de Necmiye Hanım tatlısı...


  Eve dönüş zamanı. Kayseri' den dönerken yanımızda getirdiklerimiz.

 Pastırma ( vakumlayıp paketliyorlar )

Erciyes Dağı'ndan kara kovan balı

Kokmaması için vakumlanmış sucuk


Kayseri mantısı

Bünyan ve Yahyalı el dokuması halı ve kilimler, Soğanlı ilçesine özgü bez bebekler.
Zaman bulursanız Melikgazi’ deki Kayseri Atatürk Evi, Kent Müzesi, Mimar Sinan Müzesi, Güpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi, Yahyalı’ daki Kapuzbaşı Şelaleleri, Sultan Sazlığı ( kuş cenneti) mutlaka görülmeli.

Biz üç güne bu kadarını sığdırabildik...

Devamı

Şan İskender Ankamall - Ankara


Şan İskender adından da anlaşılacağı üzere İskender' i ile ihtisas yapmış bir mekan. Ankara'da İskender yaygın bilinen bir yemektir. Ancak kaç mekan gerçek İskender yapıyor derseniz sayısı çok az bence. Şan İskender  kaliteyi yakalamış mekanlardan birisi. Ankara'da 6 şubesi bulunmakta. Biz bu lezzeti Ankamall AVM zemin katta ki Şan İskender' de tattık. Menüde İskender kebabın yanında çorba, şiş köfte, salata, patates kızartması ve tatlı çeşitleri bulunmakta.


Yemeğe günün çorbası olan mercimek ile başladık. Havaların soğumaya başladığı bu günlerde bol limonlu çorba bizi kendimize getirdi. Kıvamı lezzeti yerindeydi.


Şan İskender'in İskender kebabı. 
 
Döner, İskender için ideal olan lezzette. Et çok yağlı değil ve çok ince kesilmiş. Masada ilave sos ve tereyağı servisi yapıldı. Aslında İskender de etin lezzeti kadar kullanılan sos, tereyağı ve yoğurt da bir o kadar önem taşıyor. Salça iyi kavrulmamışsa iskenderin lezzeti kaçar. Ayrıca tereyağı da çok önemli. Çok yanmış yağın siyah siyah taneleri kebabın üzerinde çok kötü bir görüntü oluşturur.  Şan İskender lezzete standardı  yakalamış bence.


Mevsim salata.
 
Görüntü salatanın taze olup olmadığını ele veriyor. Yeşillikler diri, yağı ilave edilmiş olarak geldi.
 
Fiyatlar: Bir porsiyon İskender kebap 13.50 TL, Çorba 5 TL. Salata 5 TL. Su 1 TL

Yorum: Mekan Ankamal AVM içinde olması nedeniyle biraz gürültülü. Servis hızlı. Fiyatlar ortalama seviyede. Çay dışında yemekle servis edilen bir ikram yok.

Adres: Ankamall  bodrum kat. Akköprü / Ankara   Tel: 0312 541 25 06
 
Devamı

Kafes Fırın Söğütözü - Ankara

 


Arkadaşlarım bu hafta doğum günümü kutlamak için beni Kafes Fırın'a davet ettiler. Birçok kez önünden geçtiğim ancak Eskişehir yolu üzerinde olması nedeniyle "Acaba gürültülü mü olur? "diye cesaret edip giremediğim yerden büyük bir memnuniyet ile ayrıldım.

1994 yılında Ankara'daki kafeler için ev yapımı tatlılar üreterek faaliyete başlayan Kafes Fırın bugün Eskişehir yolu üzerinde, Opet içinde günde 500 kişiye hizmet veren bir marka haline dönüşmüş. Kafes Fırın ismi sizi yanıltmasın. Menü sadece unlu mamullerden oluşmuyor. Unlu mamuller ile başlayan serüven bugün kahvaltı, öğlen yemeği, ekmek, kahve çeşitleri, tatlılar ile geniş bir menüye dönüşmüş. Kafes Fırın self servis olarak hizmet veriyor. Geniş bahçesi gün içinde ya da iş çıkışında mola vermek için ideal. Söğütözü dışında Gençlik caddesi ve Filistin caddesinde de şubeleri mevcut.

 
Çilekli Duo Şoko
 
Kafes Fırının çok zengin bir pasta büfesi var. Arkadaşlarla bir çeşit pasta söylemek yerine birçok pastanın tadına bakabilmek için hepimiz farklı pasta seçmeyi tercih ettik. Herkes bir diğerinin pastasının tadına bakmak istediği için çatalar havada uçuştu. Pastalar hepimizden tam not aldı. Kremalar çok hafif, meyvelerin tadı yoğundu.


Bu benim seçtiğim Mangolu- Portakallı Pasta


Antebi

 Çilekli Bavaruaz

Çilekli Sarma


Limonlu pasta 
 

Çilekli Milföy



Bunlarda tadına bakamadıklarımızın bir bölümü... 

Fiyat    : Pastaların porsiyon fiyat aralığı 7.50- 9.50 TL.

Yorum: Ortam nezih, bahçesi oldukça geniş. Menü zengin. Yemeklerin sunumları şık. Fiyatlar ortalamanın biraz üstünde. Yemeklerin dışında zengin kahve, sandviç, kahvaltı çeşitleri mevcut.
 
Adres: Eskişehir Yolu 5. Km. No:122, Söğütözü /Ankara
 
Telefon:(0312) 286 9888
Devamı

Melek CafeM - Ankara

 

Sizlere Ümiköy Galeri arakasındaki butik kafelerden birini Melek CafeM' i tanıtmak istiyorum. Daha önceden gidip çok memnun kalan bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine gittiğimiz kafede, Melek Hanım'a misafirliğe gelmişiz gibi çok sıcak bir ortamda ağırlandık.
Melek Hanım ve arkadaşı 10 ay önce açmışlar bu kafeyi. Bir villayı   butik kafeye dönüştürmüşler. Mekanın küçük olması müşterilerle daha rahat ilgilenmeye, onlarla sohbet etmeye ve özel yemek isteklerine cevap vermeye imkan sağlıyor.

 
Menü her zaman alışık olduğunuz şekilde bir sürü yemek çeşitleriyle dolup taşmamış. Daha butik bir menü hazırlanmış. Diğer siparişleriniz bir gün önceden ya da 1 saat önceden haber vermeniz koşulu ile hazırlanıyor. Örneğin hanımların gün toplantıları, doğum günleri için sizin istediğiniz özel menüler hazırlanıp misafirlerinize sunuluyor. Yeşillikler içinde ki bahçede mangal keyfi yapma imkanı da var.


Melek CafeM' in her gün standart olarak çıkan kahvaltı tabağı.
 
 Sahanda yumurta, simit ve sınırsız çay menüye dahil. Kahvaltı tabağındaki reçelleri Melek Hanım kendisi yapıyormuş. Benim gibi Karatay kahvaltısını sevenler için fındık- badem yanına bir kaç tane de ceviz, kuru kayısı da konulursa bence çok güzel olur.
 
 
Melek CafeM' in köfte.
 
Köfte ev yapımı, salata yeni yapılmış. Tek beğenmediğim patatesin hazır kullanılmış olması. Belki patates yerine pilav ya da makarna olabilirdi.
 
Melek CafeM' in menüsünde her gün kahvaltı, köfte, çıtır tavuk, mantı, makarna çeşitleri bulunmakta.
 
 
Makarna çeşitlerinin hepsinde Melek Hanım kendi hazırladığı sosları kullanıyor. Kafenin mutfağının açık olması sebebiyle yemeklerin hazırlık aşamasını görebiliyorsunuz.
 

 Melek Hanım'ın kendisinin yaptığı el açması mantısı.
 
Mantı da diğer yemekler gibi lezzetli ve tadı tuzu yerinde.
 
Fiyat: Kahvaltı tabağı ve sınırsız çay 15 TL, Köfte 15 TL. Mantının porsiyonu 13 TL.

Yorum: Sıcacık ev ortamında, size özel pişirilmiş yemeklerin keyfini çıkarmak için ideal bir yer. Küçük organizasyonlar için rahatlıkla tercih edilebilir.
 
Adres: Mutluköy Sitesi 1944.Cad.1946.Sok. No:16 Ümitköy, 06810 Ankara
Tel: 0312 2350502

Devamı