Gurme Mantı - Ankara

 
 
Geçtiğimiz hafta sevgili Aslı'nın ( Dolu Dolu Mutfak) önerisi ile Park Caddesi Gurme Mantı'da buluştuk. Adından da anlaşılacağı üzere burası Kayseri lezzetlerini Ankaralılarla buluşturan bir yer. Masada bulunan yedi arkadaşın üçü ( biri de ben olmak üzere) Kayserili. Yani bu lezzetlere aşina ve yemeklerin özgün hallerini bilen kişiler. Hal böyle olunca değerlendirme yapmak daha kolay olacak diye düşünüyorum.
 
Kayseri Mutfağı ağırlıklı olarak unlu ve etli yemeklerden oluşur. Yapımı maharet ve sabır ister.  Mantı, Kayseri'nin en gözde ve bilinen yemeğidir. Araştırmalara göre mantının 36 çeşit pişirme biçimi varmış. Bunların arasında en yaygın olan etli Kayseri mantısı, tepsi mantısı, şebit mantısıdır. Gurme Mantı bu üç muhteşem lezzete de menüsünde yer vermiş.
 
 
 Cevizli Acılı Ezme
 
Acılı cevizli ezme ile tadıma başladık. Acı miktarı dengeli, baharatlar kararında kullanılmış.

 
 Etli Yaprak Sarma
 
Bu yemeği sevmeyen var mıdır? Bilmiyorum. Az acılı ve etli. Üzerinde yoğurt ve biberli sos ile servis edildi. Hem içi hem de yaprağı güzel pişmişti.
 
 
 Su Böreği
 
Bu börek birçok yörede yapılmasına karşın lezzet aynı olmuyor. Kullanılan tereyağı, hamurun kalınlığı, peynirin lezzeti yerinde.


Tepsi Mantı
 
Hepimizin heyecanla beklediği tepsi mantısı. Ortası açık kenarları bükülerek hazırlanan mantı önce biraz fırınlanıyor. Sonrasında fırından alınarak üzerine tereyağlı, salçalı et suyu dökülerek biraz daha fırınlanıyor. Daha sonra da sarmısaklı yoğurt ve sos ile servis ediliyor.
 
Çocukluğumdan beri en sevdiğim mantı türü. Daha çok davetlerde özel günlerde yapılan bu mantı dana kıyma ile hazırlanmış, bol iç malzemeli ve çok lezzetli. Tek kişi için servis edilen tepsi mantısının porsiyonu oldukça büyük. İki kişiyi rahatlıkla doyuracak nitelikte.
 
 
 Şebit Mantısı ( Yağlama)
 
Şebit mantısının diğer mantı türlerinden farkı, kıymanın hamurun içinde kapalı değil yufkanın üstünde biraz daha sulu formda olmasıdır. Şebit aslında kıymanın altında gördüğünüz incecik açılan çıtır hamurun adıdır.
 
Bir kat yufka, bir kat kıyma, en üstte de yoğurt ve sos ile servis edilen şebit mantısı çok başarılı.
Kıyma sosunda biraz acı biber kullanılırsa lezzetin daha da artacağını düşünüyorum.


Kayseri Mantısı
 
Mantının en bilindik şekli. İçi bol kıymalı, pişirme kıvamı çok iyi. Ne hamurlaşmış ne de diri kalmış.
 Üzerinde sarmısaklı yoğurt, tereyağı-sıvı yağ karıştırılarak hazırlanmış sos ile sunuluyor. 
 
Bazı restoranlarda sos sadece tereyağı ile hazırlanıyor ancak bu durumda yemeğin üzerindeki yağın çabuk donma riski var.
 

Cevizli Peynirli Erişte
 
Erişte masaya gelir gelmez ortalığa tereyağı kokusu yayıldı. Bol tereyağı, ceviz ve peynir kullanılan erişte tek başına ana yemek olarak söylenebilir.
 

Nevzine
 
Kayseri Mutfağına ait bir tatlıdır. Pastanelerde ya da restoranlarda sık rastlayamazsınız. Daha çok dini bayramlarda, özel günlerde yapılır.
 
Un, ceviz, yağ, tahin, şeker (pekmez) ile hazırlanan hamur tepsiye basılır ve fırında kızartılarak şerbetle buluşturulur.
 
Bu özel tatlıyı Gurme Mantı'da bulmaktan dolayı mutluyum. Hele ilk lokmayı ağzıma attığımda mutluluğum ikiye katlandı. Mantının üzerine bu tatlıyı mutlaka denemenizi öneririm.
 

 Sarığı Burma
 
Menüde deneyebileceğiniz diğer tatlı da sarığı burma. Bazı yörelerde oklava tatlısı da denilir.
İçi bol cevizli, çıtır tatlının sizi çok mutlu edeceğini düşünüyorum.
 
 
Dilerseniz bu tatlıları  kilo ile evinize sipariş edebiliyorsunuz.
 
Yorum:  Bir aile işletmesi olan Gurme Mantı'dan çok memnun ayrıldık. Tattığım her şey  çok lezzetliydi. "Anne yemekleri" deriz ya buranın yemekleri bu sözle tam örtüşüyor. Porsiyonlar iki kişiyi doyuracak nitelikte. Fiyatlar emsalleri ile eşdeğer.
Fiyat: Tepsi mantısı 23TL, Kayseri mantısı 17 TL, şebit mantısı 19TL, erişte 14 TL.
            Acılı ezme, su böreği, etli yaprak sarma 5 TL
               
Adres: Park Caddesi no:42/A Çayyolu/ Ankara
             Tel: 0312 240 77 00
 
Devamı

Madame Tiffi - Ankara


Çukurambar'da  her geçen gün yeni bir mekan açılıyor. En son açılan restoranlardan biri de "Madame Tiffi". Mutfak aşığı iki kız kardeş Figen ve Tijen  el ele vermişler, çok güzel bir mekan yaratmışlar.

Burayı farklı kılan; iki hanım işletmecinin samimi tavırları, mekanın özenle dekore edilmiş olması, menüsü, yiyeceklerin sunumu ve tabi ki yemeklerde lezzetin yakalanmış olması.




Ekmekler kendi üretimleri. Masaya gelen dumanı üstünde ekmekler çok cezbedici ve lezzetli.

Sadece bu ekmekler ve ikram sızma zeytinyağı ile karnınızı doyurmanız mümkün. O nedenle aman dikkat! midenizde yemek için yer ayırın!


Ara sıcak " Börek Sepeti"
Yufka çanağının tabanında kızartılmış elma dilim patates, üzerinde sigara böreği, muska böreği, paçanga böreği, Çin böreği, patates kroket, kızarmış soğan halkası vardı. İki çeşit sosla servis edilen börek sepeti tek başına ana yemek olarak sipariş edilebilir. İç malzemeleri bol kullanılmıştı ve oldukça doyurucuydu.


Börek sepetinde en çok beğendiğim Çin böreği oldu.


Et Çökertme
Marine edilmiş dana eti, renkli biber, kibrit patates ve yoğurttan oluşuyor.
Eti oldukça lezzetli, patatesler birbirine yapışmadan incecik kesilmiş ve kızartılmış. Tabanında da süzme yoğurt kullanılmış.


Tiffi Special
En altta ıspanak sote, onun üzerinde fasulye püresi en üstte de kuzu pirzola. Etin eşlikçisi sotelenmiş sebzelerdi. Pirzolanın pişme kıvamı, lezzeti oldukça iyi. Bu yemeği farklı kılan ise kuru fasulyeden hazırlanmış püre ile servis edilmiş olması.


Patlıcanlı Tavuk
Menüdeki özel lezzetlerden biri de patlıcanlı tavuk. Patlıcan beğendi üzerinde ızgara tavuk, yanında sote sebzelerle servis edildi. Beğendi çok lezzetliydi ve tavuğa çok yakışmıştı.

Garlic Mushroom Burger

Madame Tiffi'de  hamburgerler ana yemekler kadar başarılı. Hamburger ekmekleri kendi üretimleri. Garlic Mushroom Burger ; dana etinden yapılmış ızgara köfte, sarmısaklı mantar sote, turşu, domates, karemelize soğan, ızgara hellim ve yeşillikten oluşuyor. Yanında da salata ve elma dilim patates.

Tiffi Burger
Tiffi burger;dana etinden yapılmış ızgara köfte, ızgara sucuk, ızgara hellim peyniri, karemelize soğan, turşu, domates ve yeşillikten oluşuyor. Yanında da salata ve elma dilim patates.

Dana Bacon Cheese Burger

Dana etinden yapılmış ızgara köfte, Cheddar peyniri, tütsülenmiş dana bacon, yeşillikten oluşan burger yine yanında salata ve elma dilim patates ile servis ediliyor.

Hamburgerlerin hepsi için tek eleştirim köftenin dokusuyla ilgili. Köftenin biraz daha ağızda dağılan yumuşak yapıda olmasını tercih ederdim.  


Tiffi Special
Bu kadar ağır yemeğin üzerine ancak bu hafif tatlı yenebilir. Figen ve Tijen Hanım'lar tatlının içeriği hakkında ser verdiler, sır vermediler. Portakallı, üstü çıtır, içi yumuşacık bu tatlıyı çok beğendim. Biraz Tiriliçe'yi andırdığını söyleyebilirim.


Yorum:  Madame Tiffi'de yemekler lezzetli, porsiyonlar doyurucu, sunumlar şık. Et yemeklerinin pilav ya da makarna ile değil, bol sebze sote ile servis etmelerini çok beğendim. Ekmeklerini kendilerinin üretiyor olmaları da bir ayrıcalık.
Fiyat: Aperatifler 8-13TL, hamburgerler 14-18TL, ana yemekler 16-27 TL, tatlılar  8-12 TL aralığında. Fiyatlar emsallerine yakın.
               
Adres: 
Kızılırmak Mahallesi 1450. Sokak No:1/C Ankara Ticaret Merkezi - Çankaya - ANKARA

Telefon: 0312 284 56 55
Devamı